Značaj ključnih reči za Google pretragu

Značaj ključnih reči za Google pretragu

Kada je u pitanju izrada veb-sajta, veoma je važno koristiti odgovarajuće ključne reči kako biste postigli pravu optimizaciju i pojavili se među prvim rezultatima u organskoj pretrazi, odmah ispod plaćenih oglasa. Google ključne reči za pretragu su one reči ili fraze koje korisnici unose u pretraživač. Google pomoću svojih programa prepoznaje te reči na vašem sajtu (u za korisnika vidljivom delu, ali i u kodu) i tako određuje da li je vaš sajt relevantan za pretragu da li će se prikazati u rezultatima.

Osnova optimizacije za pretraživače

Istraživanje ključnih reči za sajt i Google pretragu osnova su svakog dobrog SEO (optimizacija pretraživača). Ukoliko tek planirate prezentaciju poslovanja, veoma je bitno da tokom njene izrade ugradite i ključne reči za vaše poslovanje, jer ćete tako i poboljšati svoje rangiranje. Dobro rangiran sajt, češće će se prikazati u pretrazi. Istraživanje ključnih reči je postala nauka za sebe, a na tržištu se nalazi dosta alatki koje vama i profesionalcima mogu pomoći da istaknete sebe i svoj proizvod.

Kako doći do ključnih reči

Kao što smo već naveli, ključne reči služe da Google prepozna vaš sajt kao relevantan za pretragu. One predstavljaju najkraći mogući opis vašeg poslovanja i ciljne publike. Uz njih postižete veću vidljivost na internetu i ističete se u moru sličnih delatnosti. Osiguraćete da korisnik koji pretražuje neku robu ili proizvod pronađe upravo vas, a ne konkurenciju. Takođe ćete povećati i relevantnost pretrage, tj. ukoliko korisnika interesuju „patike za trčanje“, a vi prodajete perece, vaš sajt se neće prikazati u rezultatima pretrage, jer to nije proizvod koji korisnik traži. Ali je zato veoma važno da neko ko pretražuje „doručak“, „hrana“, „pekara“ ili „perece“, pronađe upravo vas. To se postiže i primenom geo-lokacije (tj. pretraga se zasniva na lokaciji uređaja sa kog pretražujete), koja obezbeđuje da rezultati pretrage daju predloge u vašoj blizni. Zahvaljujući tome, nećete doći u situaciju da ako sa Novog Beograda pretražujete perece, pronađete Džonovu pekaru u Njujorku. To se naziva relevantnost pretrage.

Istraživanje, odabir i primena ključnih reči u tekstovima i metapodacima na sajtu su veoma bitna stavka koju nikako ne treba zaobići, jer u suprotnom propuštate relevantan „saobraćaj“, tj. posete prezentaciji. Samim tim gubite i potencijalne korisnike vaših usluga i prepuštate ih konkurenciji. Druga krajnost je da se ka vama usmeravaju korisnici koji nisu zainteresovani za vaše proizvode i usluge, što može kod njih probuditi negativna osećanja prema vašem brendu.

Osim očiglednih ključnih reči, ideje za još neke možete dobiti koristeći razne softverske alatke dostupne na tržištu. Tu se posebno ističe besplatni Google Keyword Planner (https://adwords.google.com/KeywordPlanner). Veoma je intuitivan za pretragu, a značaj mu je veliki s obzirom da je razvio Google, najuticajniji i najzastupljeniji pretraživač. U opciji „Search for new keywords using a phrase, website or category” (Pretraži nove ključne reči koristeći frazu, veb-sajt ili kategoriju) unesite najuopšteniju ključnu reč koja je usko povezana sa vašom delatnošću. Pomoću dugmeta „Get ideas“ (Pribavi ideje), dobićete spisak rezultata sa korisnim informacijama o broju mesečnih pretraga za svaku od ponuđenih ključnih reči, kao i kolika je konkurencija za njih. Na osnovu tih podataka, stručnjaci mogu da vam daju smernice i preporuke šta bi bilo najbolje za vaše poslovanje.

Istakli bismo još dve alatke slične njoj, prva je https://keywordtool.io/. Iako postoji i besplatna verzija, plaćene verzije nude mnogo više funkcija, ali da biste stekli neki osnovni uvid u pravac rada, dovoljna je i besplatna verzija. Druga alatka je SE Ranking. Pomoću nje možete steći uvid u to kako se vaš sajt rangira.

Samo da rezimiramo, veoma je bitno da ključne reči koje odaberete za sajt budu relevantne za posao kojim se bavite, a ne da privlače nebitan saobraćaj postavljajući tekstove koje sadrže ključne reči na sve teme koje vam je pretraga predložila. Uz to, Google svoje alatke prilagođava situaciji, tako da sada već prepoznaje namerno privlačenje nebitnog saobraćaja (radi, recimo, bolje vidljivosti plaćenih reklama na vašem sajtu čiji je cilj samo zarada od tih reklama) i izuzima ga iz rezultata pretrage.

Iako smo ovde pokušali jednostavno da objasnimo kako funkcioniše optimizacija pretraživača, to je veoma kompleksan posao koji obavljaju stručnjaci specijalizovani upravo za SEO i pisanje sadržaja. Uz pravu podršku u ovoj oblasti, višestruko možete povećati vidljivost svoje prezentacije, a samim tim i bazu klijenata. VJ2Tech je kompanija koja može da vam pomogne u tome.

 

Image designed by Freepik www.freepik.com 


Posted 3 years ago by Admin
SEO

Comments

Darko Teslic 2 years ago

Vrlo dobro obradjena tema. Dosa mi je pomogla, da sagledam oblast.

Đorđe Adžaip 2 years ago

SEO 101. Vrlo lepo i koncizno prikazano.

Add a comment