Dizajn logotipa

Dizajn logotipa

Značaj logotipa

Izrada logoa i stvaranje digitalnog identiteta (veb-sajta) je nešto što treba poveriti marketinškim stručnjacima. On predstavlja vaš zaštitni znak, vizuelni identitet, i prvo što će ljudi zapaziti i zapamtiti. Vaš proizvod može biti najbolji, najkvalitetniji, vaša firma može pružati najbolje usluge, svom poslovanju možete dati najbolje ime, ali na kraju uvek nedostaje taj jedan delić koji će vas izdvojiti od ostalih. Morate se lako i brzo urezati u podsvest klijentima i biti sveprisutni.

Klijent pre svega treba da zapazi vaš brend, da ga vaš vizuelni identitet, ono što prvo vidi, privuče. Nije dovoljno da klijent po internetu pretražuje čime se bavite ili da plaćate skupe reklame kako biste se našli pri vrhu pretrage. Dobar i upečatljiv logo povećava vaše izglede da vas primete i zapamte. Olovka sa znakom firme, memorandum na fakturi ili otpremnici, oznaka na koverti, nalepnica na dostavnom vozilu, radno odelo sa znakom firme… Uz sve te sitnice, vaše poslovanje će delovati ozbiljnije i profesionalnije, bićete sveprisutni. Tako će, kada pretražuje neki proizvod ili uslugu, klijent podsvesno prepoznati vaš brend i odlučiti se za vas.
 

Karakteristike dobrog logoa

Logotip mora da bude jednostavan da bi bio opšte primenljiv i lako prepoznatljiv. Iako postoji par izuzetaka uspešnih kompanija sa kompleksnim znakovima, generalno to nije preporučljivo. Kadilak je primer logotipa poznatog brenda koji je posebno prvobitno bio složen. Svakim novim redizajnom, njegov izgled se uprošćava. Navešćemo primere Amazona, Ali Expressa, Nike sportske opreme. Njihovi znakovi su izuzetno uprošćeni, ali se i lako pamte i prepoznaju. Bukvalno deca mogu da ih nacrtaju.

Praktičan razlog zbog čega kompleksan logotip nije dobar jeste što ne izgleda dobro kada se smanji. Na malim formatima: vizitkartama, memorandumu, u zaglavlju imejla, na olovci, složen logo postaje neprepoznatljiv, pretvara se u jednu običnu mrlju, ponekad višebojnu. 

Uspešan i funkcionalan logotip zato mora da ima najviše dve do tri boje i da bude toliko uprošćen da svako može da ga nacrta, može i da asocira na delatnost, ali da bude dovoljno apstraktan. Primer je stilizovana jedrilica od jednog trapeza, trougla i uspravne crte.

Logo i vizuelni identitet na internetu

Uz logo, u digitalnoj eri, podjednako je važno dobro se predstaviti i u virtuelnom svetu. Tu na scenu stupaju internet domen i veb-sajt. Telefonski imenici i žute strane su izašli iz upotrebe i svako kome su potrebni neki proizvod ili usluga, doći će do njih pretragom na internetu. Ako ako ne budete pri vrhu prve stranice sa pretragom, najbolje odmah ispod plaćenih oglasa, vi virtuelno ni ne postojite i propuštate poslovne prilike.

S obzirom da na početku poslovanja tražite načine kako da smanjite troškove investicija, dobar SEO, dobar vizuelni identitet mogu učiniti više od plaćenih oglasa i predstavljaju relativno jeftin način dobre reklame. Zato je veoma važno da se prilikom započinjanja i razvijanja biznisa obratite firmi sa sposobnim timom dizajnera i profesionalaca koji će naći najbolje rešenje za celokupan paket: internet domen, veb-sajt, SEO optimizacija za organsku pretragu i logotip. Oni će sa vama proći kroz proces procene ciljne publike i tržišta i dogovoriti kreiranje digitalnog identiteta.

Kako doći do dobrog zaštitnog znaka

Vrlo kreativnim i maštovitim ljudima potrebno je svega nekoliko trenutaka da vizuelno iskažu ono što nečiji poslovni plan podrazumeva. Ipak u velikim kompanijama izradom logotipa bave timovi ljudi: počev od marketinških stručnjaka, preko psihologa, pa do umetnika. Zbog toga manje kompanije taj posao delegiraju stručnjacima koji se time bave.

Logotip mora da zadovolji kriterijume jednostavnosti i upečatljivosti. On treba jasno da prenese poruku klijentima i ukaže im na prirodu vašeg proizvoda. Tim koji može da napravi takav logotip radi u kompaniji VJ2TECH. Naš cilj nije samo zadovoljan klijent. Naš cilj je uticaj na popularnu kulturu na način na koji su uticale druge velike tehnološke kompanije.


Posted 3 years ago by Admin
WEB DESIGN

Comments

Milica Popović 3 years ago

Odlicno napisan članak. Vaš BLOG bi imao mnogo više poseta kada bite ubacivali jop više saveta. Vi ste pravo osveženje!

Milica Popović 3 years ago

Logo je bitan ali nije najbitniji. Morate spojiti odabir firme poput Vj2tech sa ssvim njihovm prednostima. Oni se brinu o nasim sajtovima, ubrzali , optimizovali su i zastitili nas od hakera.

Add a comment